Служба „Военна информация” ще извърши пълна проверка за Анево
Служба „Военна информация” ще извърши пълна проверка за Анево / снимка: БГНЕС
Служба „Военна информация” ще извърши пълна проверка за Анево
80386
Служба „Военна информация” ще извърши пълна проверка за Анево
  • Служба „Военна информация” ще извърши пълна проверка за Анево

Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил на директора на служба „Военна информация” да провери твърденията, че в Анево е изпробвана техника за опозицията в Сирия. Това съобщи Ненчев след днешното заседание на Министерски съвет.  По думите му в Анево се касае за отношения между частна фирма и департамента на САЩ.

Американците в Анево са тествали оръжие за опозицията в Сирия

Военният министър съобщи, че е разпоредил проверка за случая в село Анево. „Разпоредих на директора на „Военна информация” да извърши пълна проверка и да ме уведоми до края на деня каква информация имаме в тази посока. Имаше сигнали, че там се използват български оръжия. Искам да знам откъде и как са попаднали там. Но в Анево се касае за отношения между частна фирма и департамента на САЩ, така че нямаме отношение, никога не сме имали”, заяви Ненчев.

Министърът на отбраната обясни, че се водят разговори за връщане на невзривените мини от Горни Лом на гръцката страна.

Заводът „Миджур” скоро ще заработи отново

„Много е сложно, тъй като те не са частни. Гръцката държава ги е предоставила на частни фирми, имат някакви отношения подобни. Водим много интензивни разговори. Разговорите се водят от страна на Министерството на външните работи. Аз лично имам основание да вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем, което би било най-чудесно”, обясни министърът. 

България води преговори с американската страна и за вариант да ни подарят изтребител, каза още Николай Ненчев. Той уточни, че има няколко варианта, но очаква да финализират разговора. До края на месец юли се очаква да има резултат, заяви военният министър.