Ройтерс: Американците в Анево са тествали оръжие за опозицията в Сирия
Ройтерс: Американците в Анево са тествали оръжие за опозицията в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигон в България, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, бореща се срещу „Ислямска държава”, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от американската армия.

Един от американците беше убит при взрива, а други двама бяха ранени при инцидента в събота. При експлозията бяха ранени и двама българи, припомня агенцията.

Инцидентът в Анево станал при експериментална стрелба на частна фирма

Българските прокурори са започнали разследване на инцидента, но властите отказаха да съобщят като са правили в България американците. Според американски военен източник, пожелал анонимност, те са подготвяли оръжие за евентуално закупуване за обучението и оборудването в Сирия.

Транспортираха в чужбина ранените в Анево американци

На 6 юни американски гражданин стана жертва на некачествен боеприпас, който избухна по време на стрелба с гранатомет на полигона Анево. Трагедията се разигра около 11.30 ч., когато при планови експериментални стрелби боеприпасът се е взривил. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от частна фирма.

При инцидента бяха ранени още двама чужденци - американец и канадец, както и двама българи.

„Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с всички необходими заверки", коментира след инцидента министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.


Източник: БГНЕС