Първият вот на недоверие към кабинета Денков“ беше отхвърлен на извънредно заседание на парламента. Срещу оставката на правителството гласуваха 143 депутати, "за“ бяха 71 народни представители. Нямаше „въздържали се“. „Предложението не е прието, вотът е неуспешен“, обяви след гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Правителството оцеля: Не мина вотът на недоверие (СНИМКИ)

Проектът на решение за гласуване вот на недоверие , "заради провала на правителството в сектор "Енергетика“, беше внесен миналата седмица от 72 депутати от "Възраждане“, "БСП за България“, ИТН и независимия Радостин Василев.

Не закъсняха и първите коментари:

Денков за вота: Аргументите на опозицията бяха лъжи

Минути след като правителството му оцеля при първия вот на недоверие премиерът Николай Денков коментира, че опозицията е тръгна с погрешен подход: „аргументите им са неверни и се основават на лъжи. Колкото и да можеха да манипулират с тях хората за известно време, в крайна сметка истината излиза наяве".

По думите му не е имало аргументи, които по същество да изискват този вот и само се е загубило парламентарно време: „Все още се опитват да заблудят хората, но постепенно всички ще разберат, че ние се опитваме да помогнем на тези региони. Има реална възможност да се развие индустриална зона в Стара Загора, в Дупница - нека да гледаме в бъдещето, а не да се чудим как да стоим в миналото. Благодаря на всички депутати, които ни подкрепиха - политическата подкрепа е важна, защото без нея не можем да свършим нищо. Това ни дава основание да продължим“.

Денков отказа да коментира дали е било знаково отсъствието на Бойко Борисов от пленарната зала при гласуването на вота. "Във фискалния резерв има 10 млн. лева и той е много добре. Той се променя във времето, няма нищо драматично. Състоянието на държавата по отношение на финансите е много добро, да не кажа отлично даже", категоричен беше той по повод думите на лидерът на ГЕРБ, че "пари в държавата няма".

Пеевски: Вместо да си вършим работата, ние се занимаваме с цирковете на проруската опозиция

Докато правителството работи за хората и изпълнява обещанията си към гражданите, ДПС ще им дава своята подкрепа. Това коментира Делян Пеевски. "Видяхте пореден цирк и загуба на време за всички и на българския данъкоплатец - вместо да си вършим работата всички, ние се занимаваме с цирковете на проруската опозиция", добави той. Пеевски беше категоричен, че ДПС няма да замълчи за министрите, които не харесва, но каже ако има критики когато дойде време за ротацията в правителството.



"Ако се отклонят от евроатлантическия път на България, тогава веднага ще ги свалим. Второто - ако не работят и не решават проблемите на хората, ако не видим реално подобряване на стандарта на живот, ние ще оттеглим тази подкрепа", обясни депутатът, запитан при какви условия ДПС не би застанало зад правителството.

делян пеевски нс заседание петък 13
Георги Димитров


Атанасова: Доверието ни не се дава даром, ще бъдем критични

"ГЕБР подкрепи правителството, защото ние, както и при неговото създаване, така и сега, осъзнаваме, че на България и трябва редовно, стабилно правителство". Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ през последните три години, когато са управлявали служебни правителства, не се е случвало нищо. "Неслучайно, чак в този момент, може да говорим за изпълнени ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост и за гаранции за Еврозона и Шенген", подчерта тя. 



"Ние от самото начало казахме, че ще бъдем критични. Доверието ни не се дава даром. Ние ще бъдем критични към всички министри по ресори", подчерта Атанасова и допълни: "Доверието ни изисква много, в този смисъл, всички министри трябва да заслужат доверието на парламентарната група ГЕРБ-СДС." Десислава Атанасова отбеляза също, че в подписаното споразумение, от партията ясно са отбелязали, че при ротацията ще се направи оценка на всички министри.

Десислава Атанасова
БГНЕС


Корнелия Нинова: Готови сме с мотивите за втория вот на недоверие към правителството

"Има твърда и ясна коалиция, която е сплотена от лични и партийни интереси. Нищо добро не ни чака с такова правителство". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова минути, след като вотът на недоверия в пленарна зала беше неуспешен. Тя обяви, че вече са готови с мотивите за втория вот на недоверие, който ще бъде внесен. 

"Днес разговарях с другите две партии, предоставям им мотивите, така както ние сме ги подготвили. Те ще ги прегледат и ако има нещо да допълнят, ще го направят, защото те са отворени. Имаме принципното им съгласие, че ще го подпишат. Днес трите партии започват събирането на подписите ", подчерта Нинова и уточни, че темата е - "Провал на политиката и сигурността на България". 



"Темата е сериозна. Вие виждате, че в условия на две войни, има доста аргументи за това, че не се справят със ситуацията. Ще видим какво ще се случи. Важното е да се чуят аргументите на едната и другата страна. Лошото е, че те не дават аргументи, още в първия вот по енергетика нямаше нито едно изказване от ГЕРБ например", каза тя. 

Лидерът на БСП отговори на въпрос дали от партията биха потърсили подкрепа от ГЕРБ или друга политическа сила. "В този въпрос няма логика. Ние искаме вот на недоверие на ГЕРБ, ДПС и ПП, и няма как да преговаряме с тези хора", уточни Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС


Петков: 62 от 66 реформи, които си бяхме заложили, се случиха

"Днес ще говорим за добрите новини - какво реално се случи в последните два месеца. Това, което всички се чудят - какво се случва в сглобката, какво се случва в нашата обща работа", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти след проваления вот на недоверие срещу кабинета. "62 от 66 реформи, които си бяхме заложили за тази пленарна сесия, се случиха. Реформи, които в последните 10 години не се бяха случвали", допълва Петков.

По думите му антикорупционният закон е бил мираж в предишните парламенти. "Днес е факт и Европейската комисия каза, че е един от най-добрите закони, които България е приемала", заяви Петков.

"Разследване на главния прокурор - ние може би забравихме, че само преди няколко месеца това изглеждаше като нещо невъзможно, а днес това е факт", каза той.

"Закона за домашното насилие - помните ли как беше гласуван", запита Петков. Той припомни, че и той е приет.

Кирил Петков
БГНЕС