Парламентът решава окончателно за празниците и почивките около тях
Парламентът решава окончателно за празниците и почивките около тях / БГНЕС, архив

Парламентът започна работа с минута мълчание за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов и атаката в Берлин. Преди това депутатите запазиха минута мълчание и в памет на Гиньо Ганев.

На извънредното заседание днес предстои депутатите да решат на второ гласуване за промените в Кодекса на труда, свързани с почивните дни по празници.

Миналата седмица поправките бяха гласувани на второ четене от социалната комисия към Народното събрание. Според тях се предвижда почивен ден в понеделник, ако официален празник се пада в събота или неделя. Когато празникът се пада в делник, то единствено този ден ще бъде почивен. Така се слага край на дългите уикенди със сливане, както и на отработването в събота.

Правителството си запазва правото да определя и допълнително почивни дни

Министерският съвет вече няма да може да размества почивни дни, но ще има право да обявява някои дни за неприсъствени. "Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност", формулира предложената от ГЕРБ поправка депутатът от партията Светлана Ангелова.

Депутатите си гласуваха 19-дневна ваканция за празниците

Предложената корекция премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни

Според другите точки в програмата на парламента на първо гласуване ще бъде подложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, промени на Гражданския процесуален кодекс, както и поправки в Закона за защита на конкуренцията.

Очаква се второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за особените залози. Предстои първо гласуване на Законопроект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.