Депутатите си гласуваха 19-дневна ваканция за празниците
Депутатите си гласуваха 19-дневна ваканция за празниците / БГНЕС

Депутатите и тази зима ще почиват повече от всички останали служители и работници в страната. Въпреки че направиха опит да си намалят ваканцията, в крайна сметка народните представители ще почиват от 23 декември до 6 януари, включително.

Това означава, че комисиите ще започнат работа на 9 януари, а първото пленарно заседание ще е на 11 януари.

Депутати от Реформаторския блок и един от ГЕРБ - Методи Андреев, поискаха ваканцията да е до 2 януари.

От парламентарната група на ГЕРБ обаче не отстъпиха от искането си почивката да е до 6-ти януари.

На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни

Стигна се дори до спор между депутати от една и съща парламентарна група - Цветомир Михов и Методи Андреев.

„За мен беше учудващо, когато видях Методи Андреев във вашето предложение. Защото, когато в края на септември той си взе 2 седмици отпуска, за да си бере гроздето и да прави вино, тогава не беше популист. Тогава ние работихме. А сега, когато не е земеделски сезон и няма какво да се прави, човекът иска да работи. Да, той има да наваксва. Затова преформатирайте вашето предложение - да работи в началото на януари, а ние понеже тогава работихме повечко, ще започнем да работим така, както е предложението на нашата група", каза Михов.

„Беше споменато моето име, че ходя да си бера гроздето. Аз, като всеки нормален човек, си имам и домашна работа. Въпросът не е правилно поставен. Въпросът е, че всички хора от тази държава след 2 януари отиват на работа и могат да не отидат по различен начин на работа - отпуска, болничен. Но тъй като в Народното събрание няма такъв вид дейност, аз предлагам да сме като останалите хора. Иначе всеки, който каквито проблеми има, си ги решава самостоятелно", каза от своя страна Методи Андреев.

Правителството си запази правото да определя и допълнително почивни дни

Междувременно Министерският съвет запази правото си да обявява определени дни за почивни, когато са свързани с отдаване на почит и признателност, или за честване на дадена професия. Тази поправка в Кодекса на труда, предложена от ГЕРБ, беше одобрена на заседание на социалната комисия.