На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни
На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни / Thinkstock/Getty Images
На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни
91595
На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни
  • На първо четене в НС: Край на сливането на почивни дни

Празниците вече да не се сливат с уикендите и да не се отработват в съботите. Планираната като забрана идея, но без да е с такава сила, мина на първо четене в парламента. Депутатите приеха на първо четене промените в кодекса на труда, но се зарекоха да направят нови изменения преди окончателното разглеждане.

Край на дългите празници и отработването в събота решава кабинетът на изпроводяк

Ако официалният празник се пада в събота или неделя, понеделникът също ще се почива. Това ще се случи, ако окончателно бъдат приети предложенията, минали през Министерския съвет и изготвени от Социалното министерство. На практика това ще важи още за 2 януари, тъй като Нова година се пада събота срещу неделя. Ако обаче официалният празник са падне през седмицата, само този ден няма да се работи.

Оказва се обаче, че в промените никъде не е отменено правото на правителството да слива празници, а след това да се отработват дните в събота.

Предложенията срещнаха критиките на лидера на ДСБ Радан Кънев и варианта на председателя на социалната комисия Хасан Адемов.

Кабинетът одобри: Край на сливането на почивните дни

"Добавя се, обаче, една нова алинея, която казва, че ако почивният ден се пада събота или неделя, той се отпочива в понеделник или в понеделник или вторник. Тук има много основателни възражения от страна на работодателските организации срещу това създаване на допълнителни почивни дни в календара", коментира Радан Кънев.

"Да намерим консенсус и да намерим начин, по който да отхвърлим възможността Министерски съвет да определя официални празници и да има правото да слива празниците, така че да се появяват повече почивни дни, които след това да се отработват неефективно", каза от своя страна Хасан Адемов.

Началният замисъл на промените беше по желание на бизнеса, който отчита огромни загуби при сливане на почивните дни.