Указът на държавния глава Румен Радев за освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор е обнародван в "Държавен вестник". По този начин официално Гешев вече не е на този пост, след като беше отстранен след гласуване на ВСС и президентът подписа указа за освобождаването му.

Вчера Иван Гешев обяви във видеообръщение, публикувано в YouTube и Facebook, че подава оставка и като прокурор и даде заявка, че ще влиза в политиката.

Край на прокурорската кариера на Иван Гешев (ОБЗОР)

„Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта. Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства”, заяви Иван Гешев.

Прокурорската колегия на ВСС освободи заместниците на Гешев

Междувременно Прокурорската колегия на ВСС освободи и досегашните заместници на Гешев и назначи бившия правосъден министър Мария Павлова за заместник-прокурор на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.