/ БСП България
Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската икономика. Нашите вина са добре приети на международните пазари. Този сектор формира сериозна част от износа на България и влияе на търговското салдо на страната. Той осигурява работни места и доходи на хиляди семейства. В него трябва за има целенасочена и последователна държавна политика. Това заявява в позиция Изпълнителното бюро на БСП в позиция, разпространена до медиите.

"По време на редовното правителство положихме много усилия за подкрепа на бранша.Бяха спазени всички срокове за прием по обявените за 2022 мерки. Поетите ангажименти за помощи в сектора от редовното правителство бяха изпълнени в срок", отчитат от БСП.

Зафиров: От известно време България функционира като президентска република

"Въведохме регистър на ISO 9001 в специализираната и обща администрация, контрол на пунктовете за продажба на винено грозде, изсветляване на сектора с регистрация на лозарите и винарите, през РЛВК заверка на сертификатите за произход на виненото грозде", се посочва още в позицията.

"Комуникирахме непрекъснато с браншовите представители, без значение дали са големи, средни или малки лозаровинарски производители. Увеличихме многократно подкрепата за единица площ по линия на държавните помощи от бюджета на министерството. Въведохме ясни цели и критерии да направим българските лозаро винари конкурентни на своите европейски колеги", заявят още от БСП.

Проданов: Връщането на хартиената бюлетина е компромис за БСП

"Направихме така, че никой да не е преимуществено подпомаган и в съгласие с браншовите сектори въведохме ясни критерии за получаване на държавни средства и в полза на стратегическото развитие на сектора. Без да има привилегировани стопани и обръчи от фирми, близки до която и да е власт. Каквато практика заварихме в сектора", допълват от левицата.