Над 6000 зрители са посетили спектаклите на операта „Дон Карлос" по време на летния оперен фестивал „Сцена на вековете" на хълма Царевец. Трите спектакъла на Софийската опера и балет са гледани от 1500 чужденци от Русия, Румъния, Испания, Германия, Франция и Великобритания.

По време на първите три дни на културния форум всичките над 100 хотела във Велико Търново и Арбанаси са били пълни, а вече няма свободни места и за предстоящия уикенд, когато фестивалът продължава с представления на балет „Арабеск".

Сувенир, копие на Патриаршеската църква на Царевец, са получили за спомен от изявата си във Велико Търново всичките 180 души от трупата на Софийската опера  и балет.

Фестивалът „Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново и Общинска агенция за туризъм "Царевград Търнов" с партньорството на балет „Арабеск" и Софийската опера и балет и със съдействието на Министерство на културата и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.



В рамките на културния форум на 6 август балет „Арабеск" ще представи постановките „Двойнственост", „Лудо вино" и „Болеро", а на 7 и 8 август спектакъла „Кармина Бурана" по Карл Орф.

В дните от 6 до 8 август на крепостта Царевец ще продължат и историческите възстановки от българското Средновековие. Сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила" ще представи средновековни занаяти и техники, турнири по средновековна фехтовка, стрелба с лък, демонстрации на моменти от бита, забавления, игри и средновековна музика. Отново ще може да се види и средновековният български панаир, пресъздаден от сдружение „Чигот".