С пълен ресурс от техника и хора продължава почистването на Разград – съобщават от пресцентъра на община Разград.

Вчера 11 снегопочистващи машини се почиствали града до 23.30 ч., а след това 2 дежурни машини са почиствали към ж.к. „Орел“, болница, пожарна и други институции, където се налага спешно придвижване на автомобили. Много от главните артерии на града са били изчистени до асфалт – уверяват от местната управа.

Днес работата на снегопочистващата техника е стартирала отново в 4.00ч. и продължава да почиства със 7 машини, техника ще почиства и около блоковете 24, 25 и 27 в ж.к.“Орел“ и зад блок 17 - уточнил Христо Георгиев – ръководител на звеното в Разград на А.С.А. България. Той съобщил, че от началото на месец декември улиците на града са обработени с 200 тона сол.

Във връзка със сметосъбирането Георгиев подчертал, че процесът е забавен, заради климатичните услови и  трудната проходимост и допълнил, че от днес, 12 януари, два автомобила ще извозват сметта първо от централната част на града, а след това от останалите части. Почистват се всички улици, уточнили от фирмата.



Служители на Общинското предприятие  „Паркстрой“ също се включили в почистването на града, 12 човека чистят в кв. „Абритус“, използва се и бобкат за разчистване на тротоарите и паркингите в района, дейността ще продължи до филиала на РУ, в посока „Биовет“ и „Лидъл“.

Днес служители на „Парстрой“ са опесъчили стъпалата към ж.к.“Орел“, почистват и паркинги в централните части на града, чисти се градинката на Следствието, направени са подходи на площада до Стария театър и се продължава към кв. „Абритус“.

Днес на територията на Община Разград няма населени места без електроенергия и вода. Всички пътища са достъпи до населените места и са отворени.

Община Разград припомня, че в Наредба 1 на Община Разград е уточнено, че ръководителите на фирми, учреждения и организации, на здравни, социални, учебни и други заведения, както и собствениците и наемателите на търговски обекти, жилищни сгради и недвижими имоти и гражданите, са длъжни да организират при паднал сняг или заледяване почистване и опесъчаване на тротоарите пред сградите, както и отстраняване на ледени образувания по стрехите, отвеждане до ниво тротоар на кондензните води от климатици и климатични инсталации и други.

От общината призовават гражданите да бъдат особено внимателни предвид обстановката, дейността по почистването ще продължи до нормализирането й.