Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров сътрудничеството в Сирия, когато двамата се срещнат в Аляска следващата седмица, предаде ДПА. Той поясни, че това ще е по поръчение на президентите на двете страни.

В реч пред служители на Държавния департамент, в която Тилърсън представи насоките на американската дипломатическа политика, той каза, че САЩ се надяват да установят прекратяване на огъня в Сирия, което да е достатъчно дълго, за да се води процес за постигане на мир там.

Как Русия и Турция виждат решение на конфликта в Сирия?

Относно обтегнатото състояние на руско-американските отношения Тилърсън каза, че двете най-големи ядрени сили в света не могат да имат подобен род отношения. Отношенията между двете страни са обтегнати заради руската подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад.

САЩ и Русия си размениха в СС на ООН обвинения за хуманитарната криза в Сирия

Тилърсън каза още, че САЩ подготвят допълнителни санкции срещу Северна Корея и ще накажат компаниите и физическите лица в страни, които не прилагат настоящите санкции, предаде Франс прес.

 


Северна Корея плаши с ядрени тестове "по всяко време"

Приоритет за президента Доналд Тръмп е прекратяването на забранените севернокорейски ядрени и ракетни програми.

Тръмп представи бюджета си

Тилърсън обаче не каза на служителите на Държавния департамент никакви подробности за планираните съкращения в бюджета за ведомството. На 16 март правителството на Тръмп предложи драстично намаляване с 28 процента на годишните финансови ресурси за Държавния департамент и за неговата агенция за международно сътрудничество. Така бюджетът бе намален от 50 на 37 милиарда долара.
 

 

Медии съобщават, че съкращенията на финансите могат да доведат до съкращаване и на 2300 постове в Държавния департамент през 2018 г.
БТА