Сънищата са нашият таен свят, в който се озоваваме, когато отидем в царството на Морфей. В него можем да летим, да пътуваме, да срещаме хора и животни без никакви пречки. По този начин нашата психика получава емоционалното и физическо преживяване, което ни липсва в реалността.

Ето защо често сънуваме хора, с които искаме да бъдем, но по някаква причина не сме. В сънищата виждаме и лоши сценарии. Изпращайки ни в безопасното пространство на съня, за да проявим агресия или да изпуснем парата, психиката ни спасява от сривове и психози. Това важи и за интимните преживявания, включително бисексуалните, пише Edna.bg.

Какво ни подсказват нашите сънища

Благодарение на сънищата ние реализираме фантазии и мечти, които никога не бихме се осмелили да осъществим в живота, а в съня си преживяваме тези емоции с минимален риск за себе си.

Секс в съня: защо?

Сънищата не винаги могат да се тълкуват толкова еднозначно. Юнг вярва, че семантичното поле на съня е много по-широко от индивидуалната рамка, то отразява не само личността на конкретен човек, но и цялото богатство на несъзнаваното - както индивидуално, така и колективно. Това могат да бъдат митове, легенди, приказки, които са ни разказвали в детството.

Нашето несъзнавано изпълва всички тези образи с определен смисъл, за да ни ги предаде по-късно с помощта на символи. Поради тази причина не се препоръчва да използвате съновници, защото за всеки човек един и същ символ може да означава напълно различно нещо.

За един символът на кобилата е сила, мощ, трансформация и личностно израстване, а за друг това е нещо странно, страшно и неразбираемо. Напълно възможно е интимният ви сън да не е за секс, а за приемане на себе си или на някои качества в себе си.

Кошмари

Не трябва да се страхувате от сънища, в които умират близки. Често това означава, че връзката с него ще бъде прекъсната или комуникацията ще достигне напълно ново ниво на взаимно разбиране.
Също така мъртвите хора означават сериозни промени. Това може да бъде подсказка, че определен етап от живота е завършен и е време да се подготвите за следващия. Умиращо дете в тълкуването на Юнг означава, че на вашето вътрешно дете му липсва нещо. На първо място, това засяга сферата на удоволствието, вдъхновението, творчеството, жаждата за живот, безгрижието и лекотата.

Ако убивате някого насън, обърнете внимание кого - жена или мъж? Теорията на Юнг казва, че това е или вашето женско, или вашето мъжко начало.
Кошмарите, които виждаме в сънищата, често са отражение на нашите страхове, формирани в детството. Понякога се виждаме на мястото, където сме преживели най-ужасните чувства или тежки шокове.

Тук е много важно да подчертаете сензорния компонент, тоест това, което ви контролира в момента - чувство на страх за собствения ви живот, несигурност и т.н. Можете да напишете няколко сценария наведнъж, да изберете този, който ви харесва най-много, и след това да го разработите с психолог или психотерапевт.

Запишете сънищата си

Практиката на осъзнатото сънуване ще ни помогне да дешифрираме посланията на нашето несъзнавано. Сънищата са склонни да изчезват много бързо, така че се опитайте да ги запишете веднага след събуждане, докато сте в сънливо състояние.

Опишете съня така, както се случва, без да се опитвате да измисляте, усложнявате или рационализирате, защото несъзнаваното общува с нас като дете на три до пет години - с помощта на прости думи и понятия.

Не забравяйте да проследите телесните си усещания, с какво чувство сте излезли от този сън, какво сте изпитали - страх, любопитство или вълнение. И още един съвет: когато сънувате нещо подобно и искате да разгадаете символиката на съня, непременно трябва да анализирате какво ви се е случило през последните дни. Най-вероятно е нещо, което е било причината за този сън.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Edna.bg