Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров сътрудничеството в Сирия, когато двамата се срещнат в Аляска следващата седмица, предаде ДПА. Той поясни, че това ще е по поръчение на президентите на двете страни.

В реч пред служители на Държавния департамент, в която Тилърсън представи насоките на американската дипломатическа политика, той каза, че САЩ се надяват да установят прекратяване на огъня в Сирия, което да е достатъчно дълго, за да се води процес за постигане на мир там.

Как Русия и Турция виждат решение на конфликта в Сирия?

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
БГНЕС

Относно обтегнатото състояние на руско-американските отношения Тилърсън каза, че двете най-големи ядрени сили в света не могат да имат подобен род отношения. Отношенията между двете страни са обтегнати заради руската подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад.

САЩ и Русия си размениха в СС на ООН обвинения за хуманитарната криза в Сирия

Тилърсън каза още, че САЩ подготвят допълнителни санкции срещу Северна Корея и ще накажат компаниите и физическите лица в страни, които не прилагат настоящите санкции, предаде Франс прес.
 

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
БГНЕС


Северна Корея плаши с ядрени тестове "по всяко време"

Приоритет за президента Доналд Тръмп е прекратяването на забранените севернокорейски ядрени и ракетни програми.

Тръмп представи бюджета си

Тилърсън обаче не каза на служителите на Държавния департамент никакви подробности за планираните съкращения в бюджета за ведомството. На 16 март правителството на Тръмп предложи драстично намаляване с 28 процента на годишните финансови ресурси за Държавния департамент и за неговата агенция за международно сътрудничество. Така бюджетът бе намален от 50 на 37 милиарда долара.
 

 

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
БГНЕС

Медии съобщават, че съкращенията на финансите могат да доведат до съкращаване и на 2300 постове в Държавния департамент през 2018 г.
БТА