44 висши учебни заведения у нас днес няма да отворят врати в знак на протест въпреки че правителството обеща да отпусне на три транша около 92 милиона лева за увеличение на заплатите в сектора. Няма да бъдат отменяни насрочените за днес изпити, уточниха от Съвета на ректорите.

В позиция на висшите училища се казва, че протестът не е единствено за по-високи трудови възнаграждения. Целта са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение, предаде БНТ.

Ректорите се събират на извънредно заседание – ето какво решават

Според Съвета на ректорите отпуснатите средства са първата, но недостатъчна стъпка в правилната посока. И изразиха готовност за стъпаловидни протести. В протеста днес няма да се включат синдикатите, които ще изчакат да видят дали правителството ще спази поетия ангажимент

С отпуснатите пари ще бъдат увеличени със задна дата от първи януари с 290 лева заплатите на всички, заети в учебния процес във висшите учебни заведения. С 200 лева ще бъде увеличението за неакадемичния състав. От синдикатите заявиха, че остават в протестна готовност за след изборите.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ