Върховният съд на Ирландия отхвърли искането от американската страна да получи заповед за арест срещу бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той стъпи на ирландска земя.

Съдът заяви, че е принуден да отхвърли това искане, което бе внесено от американското посолство в Дъблин, тъй като не се уточнява къде са извършени закононарушенията, в които се обвинява Сноудън.

"Въпросът къде за извършени нарушенията е малък детайл, но може да има сериозни последици в по-нататъшен етап на един процес за екстрадиране", обясни съдията.

Сноудън, който поиска убежище от 27 страни, започна третата си седмица на престой в транзитната зона на московско летище. Той е в очакване на евентуално заминаване за Латинска Америка с подкрепата на Куба.



Междувременно говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви на брифинг, че предоставянето на убежище или документи от страна на която и да е било държава на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън автоматически ще доведе до влошаване на отношенията й със САЩ.

Тя посочи, че това се отнася и за Венецуела, която предложи убежище на Сноудън, допълва БГНЕС.

Сноудън е издирван от САЩ по обвинения в шпионаж, след като направи разтърсващи разкрития за тайна американска програма за подслушване и следене на гражданите.