Германецът Гюнтер Йотингер, номиниран за еврокомисар по дигиталната икономика, беше осмян от германските медии заради предполагаемото му непознаване на интернет след изказване за изтеклите голи снимки на звезди.

Йотингер, наред с други бъдещи еврокомисари, беше изслушан вчера в Брюксел пред Европейския парламент. "Когато една звезда е достатъчно глупава, за да си направи гола снимка и да я качи в мрежата, не трябва да очаква да я защитим. Не можем напълно да защитаваме хората от собствената им глупост", отговори Йотингер на въпрос за необходимите мерки за по-добра защита на интернет потребителите.

Той говореше за скандала с голите снимки на звезди (Аврил Лавин, Хилари Дъф, Ким Кардашян), които от началото на септември се разпространяват в интернет. Тези снимки бяха хакнати и качени в интернет, т.е. не са били публикувани доброволно от засегнатите, припомнят редица германски вестници.

Йотингер "доказва, че нищо не е разбрал" по случая, пише онлайн изданието на седмичника "Шпигел". Звездите, чиито снимки бяха хакнати, "не са виновни, нито са глупави", коментира списанието. "Може би Йотингер смята, че жертвите на грабежи в реалния свят също са отчасти виновни", пита то. 



Истинският въпрос е дали той "иска да се ангажира в подкрепа на технологии, които ограничават възможността за подобен род престъпления в бъдеще", за съжаление "гражданите на ЕС не трябва да очакват твърде много от този комисар" по дигиталната икономика, счита "Шпигел".

"По въпроса за защитата на гражданите в интернет Йотингер не показа, че разполага с нужната компетентност", категоричен е икономическият ежедневник "Ханделсблат". Йотингер "не прави разлика между хакерска атака срещу данни, съхранявани в сървър, и нарочното публикуване на снимки в интернет от звездите", пише вестник "Абендблат".

Изборът на Гюнтер Йотингер за дигиталната икономика вече беше критикуван в Германия преди изслушването му пред Европейския парламент. Досегашният еврокомисар по енергетиката, който понякога става обект на подигравки заради слабия си английски език, не разполага с никаква призната компетентност в тази сфера.

Източник: БГНЕС