С одобрен инвестиционен кредит от близо 2 млн. лв. по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA той е на прага на чисто нова страница в своята история

1. „В Стара Загора е открит дворец на плувците."

С това заглавие на първа страница излиза в-к „Септември" на 29 април 1972 г. Басейнът с олимпйски размери е завършен година по-рано и е втори по големина в страната. А Стара Загора е единственият голям град в България без свой покрит плувен басейн.

2. Иронията настрана, това е дворецът на плувците днес.

„Имаше едни винкели, ръждясали - падаха, както стоят. Плаче за ремонт," клати глава дългогодишният треньор и бивш управител на басейна Ганчо Петров. „Водата се поддържа и е много хубава, обаче като влезете, не ви вдъхва доверие, нали? Да беше един красавец, ехей... А той ден по ден се разпада."

3. Както всеки 44-годишен, басейнът помни и възходи, и падения.



„Като цяло си беше институция. По онова време друг закрит басейн в града нямаше," разказва ни местен жител, почти връстник на басейна. „Който плуваше, плуваше там." После започват да се редуват периоди на пълна суша и бегли опити за ремонт и възраждане. Включително като градски плаж с пясък, чадъри и шезлонги пред остъклената фасада.

4. Плувните коридори и съблекалните могат да разказват много и забележителни истории. Но сред тях не фигурира глава „Основен ремонт".

Както вече стана ясно, по-скоро натрупахме материал под надслов „Вънка спира да вали - вътре продължава." Поддържането на закрит плувен басейн с цел насърчаване на професионалния и масов спорт (т. е. със символични цени на билетите) се оказва изключително скъпо начинание за всяка община, дори плуването да й е приоритет.

5. Без значение от колебливия статус и състояние на басейна през годините обаче старозагорските плувци не спират да носят медали и спортна слава на града.

Време е в нашата история да се появи Златната рибка...

6. Едно от децата, буквално израснали в този басейн, е Петя Петрова.

„Златната рибка" я наричат преподавателите и съучениците й от спортно училище „Тодор Каблешков". Допускаме, че причината за това се крие във факта, че в периода 2000 - 2003 г. Петя Петрова (с личен треньор и баща Ганчо Петров) завоюва 13 шампионски титли в България и поставя 2 републикански рекорда. Тридесет и девет стотни от секундата не й достигат на USA Open в Сиатъл през 2003 г., за да покрие олимпийската квота на 200 м съчетано плуване за жени.

7. Към момента в басейна тренират безплатно юношите и девойките от 4 спортни клуба (или 600 деца всеки ден), като в последните години СПК „Траяна" например не пропуска да регистрира „феноменално представяне" по турнири в страната и навън, както редовно съобщава starozagorci.com.

Заедно с десетките купи в своята витрина обаче басейнът пази и някои не по-малко велики апокрифни истории... (18+)

8. Не особено спортно ориентираните старозагорци, и най-вече възпитаниците на езикова гимназия „Ромен Ролан" от средата на 90-те например, биха си спомнили не толкова басейна, колкото неговото барче.

Всеки, който е пил водка в междучасията на която и да било гимназия по света, много добре знае какво означава това.

9. Ако можеха да говорят, тези душове специално вероятно биха замълчали дискретно.

Особено ако ги попитате за преломните лета на 1988 - 1992 г. „Най-яркият ми спомен е как влизахме през нощта през един счупен прозорец, плувахме и после в банята го обръщахме на..." Сещате се. Нека запазим източника на тази информация анонимен.

10. С одобрен инвестиционен кредит от близо 2 млн лв. по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA басейнът е на прага на чисто нова страница в своята история.

Предстои първият в десетилетната му история основен ремонт и редица подобрения. Ето така ще изглежда на официалното прерязване на лентата:

11. Плановете на Общината и кмета Живко Тодоров включват:

Разширяване на басейна в южна посока. Цялостен ремонт. Саниране. Съвременна вентилационна инсталация и нова технология за филтрация на водата. Смяна на дограмата и подовата настилка. Енергийно ефективни соларни панели за подгряване на водата. Изграждане на допълнителни трибуни. Достъп за граждани в неравностойно положение. Очаквайте новини.

-----------

Регионалният фонд за градско развитие разполага с още 20 млн лв. за финансиране на нови проекти по инициативата JESSICA в Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Тази година средствата могат да бъдат предоставени само на частни предприемачи, тъй като в годината предшестваща местни избори българските общини нямат право да поемат дълг. Срокът за договаряне изтича през 2015 г.

Всички подробности по условията за финансиране и кандидатстване са тук.