Поникването на детските зъби може да е както лек период, така и да е същински кошмар за родителите. Кога е нормално да никнат, с какво е придружено това, как да ги чистим и най-вече – как да създадем на детето позитивни навици относно зъбките и зъболекарите?

Кога започват да никнат?

Обикновено това се случва между шестият и деветият месец на бебето. Рядко се случва преди това или след това, но има и такива случаи.

Какво е добре да знаем за никнещите зъби?

Млечните зъби се наричат така, защото изникват, когато бебетата са в кърмачески период. Много важно уточнение е да знаете, че може да кърмите, дори и бебето вече да има зъби.

Стоматологът: Кърменето е важно за зъбите, но не прекалявайте!

Как да чистим бебешките зъбки?

Чистят се със специални пособия или с марли, с които ги обтривате – само с водичка (може и преварена). Обтривате внимателно поникналите зъбки – така детето ще свикне, че ще се наложи в по-късен етап някой все пак ще му бърка в устата.

Когато първите зъби станат 6, трябва регулярно да ги почиствате, особено ако кърмите.

Какви пасти за зъби ползваме?

Задължително да няма флуор, макар че всички бебешки са такива. Зъбите всъщност ги мие четката, а не пастата. Когато имаме зъби, устната кухина става по-податлива на бактериални инфекции.

Какво се случва, когато не мием зъбите си?

Кога да отидем за зъболекар?

Трябва детето да има вече няколко зъбчета, за да посетите детски зъболекар. Не е нужно да отваряте насилствено устата на детето, за да му измиете зъбите – това трябва да се случи, когато то е в настроение, за да се получи забавление, а не кошмар.
Хигиената е от голямо значение и трябва да започнете рано!

И един съвет – най-яката чесалка за зъби е обелен и замразен морков.

И още:

Малки тайни за бели зъби и блестяща усмивка (ВИДЕО)

Здравето на зъбите на децата е свързано с водата, която пият

Задава се краят на четката за зъби

Специалист: Сладкото не вреди на детските зъби, но е важно как се дава

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук