Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Защо яйцата се боядисват в четвъртък и събота преди Великден

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо, в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете яйцата в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.


Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлона трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването ги поставете под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече нито по-малко 8 минути. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
edna.bg