Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държава. Израел реагира мигновено и отзова своите посланици.

Лидерът на Ирландия заяви, че неговата страна ще признае Палестина за независима държава, но не уточни точната дата. Премиерите на Норвегия и Испания посочиха, че техните страни ще предприемат тази стъпка на 28 май.

Норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор направи изявлението в Осло, испанският министър-председател Педро Санчес - в Мадрид, а ирландският министър-председател Саймън Харис - в Дъблин.

Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Ирландия и Норвегия за „спешни консултации“, предаде АФП.


Ще признаят ли всички европейски държави Палестина

„Днес изпращам остро послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да приеме случващото се с мълчание", заяви външният министър Израел Кац, като добави, че планира да отзове и посланика в Испания.

По-рано израелското външно министерство публикува видеопослание, адресирано до Ирландия, в социалната мрежа X. В него е отправено предупреждение към Дъблин: „признаването на палестинска държава рискува да ви превърне в пионка в ръцете на Иран и Хамас. Този ход само ще подхрани екстремизма и нестабилността.“
 
Израел смята, че плановете за признаване на Палестина представляват „награда за тероризма“, която ще намали шансовете за разрешаване на войната в Газа чрез преговори.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС