Кремъл определи коментарите на френския президент Еманюел Макрон като "много опасни".

На 2 май Макрон потвърди противоречивата си позиция относно възможността за изпращане на сухопътни войски в Украйна.

"Франция, в лицето на френския държавен глава, продължава постоянно да повдига въпроса за възможността за нейното пряко участие на място в конфликта около Украйна. Това е много опасна тенденция", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Песков също така добави, че забележките на британския външен министър Дейвид Камерън, които оправдават нанасянето на удари от Киев по цели на територията на Русия, са "опасни" и "ескалиращи".


По време на посещението си в Киев Камерън заяви, че Украйна "абсолютно има право да нанесе ответен удар по Русия" и че Лондон не поставя "уговорки" за това как украинските сили използват оръжия, доставени от Великобритания.

През последните месеци Киев нанесе удари по редица енергийни обекти на територията на Русия, като използва дронове с експлозиви за поразяване на петролни рафинерии и складове на стотици километри зад фронтовата линия.

Украйна твърди, че ударите ѝ са оправдано отмъщение за атаките на Москва и че са насочени към източник на гориво и приходи за руската армия.
Песков заяви, че неотдавнашните изявления на Макрон и Камерън "потенциално представляват опасност за европейската сигурност, за цялата европейска архитектура за сигурност".

"Наблюдаваме опасна тенденция към ескалация в официалните изявления. Това предизвиква нашата загриженост", подчерта той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС