Специализирана полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора, съобщи МВР.

В хода на действията по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и такива от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти. 

В резултат на оперативната работа е установено, че двама от задържаните са регистрирани земеделски производители, които имат сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ по проект за биосигурност.

По първоначални данни във връзка с изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени. Целта била завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори.


При извършените действия по разследване е установена земеделска техника и документация, имаща отношение към престъпната дейност.

Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВР