Задава се краят на четката за зъби
Задава се краят на четката за зъби / ThinkStock/Getty Images

Задава се краят на четката за зъби, след като учени откриха лекарство, което след поставяне върху загниващ зъб, спира процеса и напълно го възстановява, пише в. "Метро".

Вместо пациентите да се подлагат на поредната пломба, зъболекарят в близко бъдеще ще може да напои късче гъба с лекарството Tideglusib и да я постави в отворения зъб. Препаратът спира гниенето и след време зъбът започва сам да се изгражда наново.

Каква е историята на четката за зъби?

Това означава, че в скоро време и четката за зъби и пломбите ще останат в миналото. Последните отслабват структурата на зъба, предизвикват инфекции и водят до по-широки кухини.

Разработката е дело на проф. Пол Шарп от лондонския "Кингс колидж". По неговите думи при пломбите се заменя жива тъкан с инертен цимент. С препарата Tideglusib се стимулират стволовите клетки в центъра на зъба. Те впоследствие се развиват в специализирани зъбни клетки, наречени одонтобласти.

Как да почистваме добре зъбите си

В процеса се получава увеличено производство на дентин, който поправя по естествен начин възникналите дефекти в зъбната структура. Лекарството не е непознато за медиците. То широко се използва като потенциално лечение за Алцхаймер.

Източник: БТА