Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания. На този ден традиционно семейството се събира на трапезата.
След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси.
По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.
Важно е да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.
За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.
Най-здравословните коледни трапези
Не забравяйте традиционната салата от кисело зеле и салата от варени картофи с праз.
Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.
И още:
10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)
10 оригинални пожелания за Коледа (ВИДЕО)
Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история
Коледни трапези по света
Коледното настроение предразполага към романтика
Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза
На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси.
По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.
За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.
Най-здравословните коледни трапези
Не забравяйте традиционната салата от кисело зеле и салата от варени картофи с праз.
Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.
И още:
10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)
10 оригинални пожелания за Коледа (ВИДЕО)
Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история
Коледни трапези по света
Коледното настроение предразполага към романтика
Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза
На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук