/ ThinkStock/Getty Images
Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания. На този ден традиционно семейството се събира на трапезата.

След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси.

По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

коледна трапеза
ThinkStock/Getty Images

Важно е да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.

За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Най-здравословните коледни трапези

Не забравяйте традиционната салата от кисело зеле и салата от варени картофи с праз.

Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.

коледни сладки
ThinkStock/Getty Images

Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.

Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.

И още:

10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)

10 оригинални пожелания за Коледа (ВИДЕО)

Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история

Коледни трапези по света

Коледното настроение предразполага към романтика

Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза

На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук