Южнокорейската разузнавателна служба обвини Северна Корея, че планира "терористични" атаки срещу южнокорейски посолства и емигранти, предаде АФП.

Сеул повиши нивото на тревога за дипломатическите си представителства в пет държави в последствие от тези опасения.
Националната разузнавателна служба (НРС) заяви, че е "открила многобройни признаци, че Северна Корея подготвя терористични атаки срещу служители на нашите посолства или граждани в няколко държави", като посочи Китай, Югоизточна Азия и Близкия изток.

"Северна Корея е изпратила агенти в тези страни, за да засилят наблюдението на южнокорейските посолства, а също така се занимава със специфични дейности, като например издирване на южнокорейски граждани, които могат да станат потенциални терористични цели", допълни НРС в изявление.


Южнокорейското министерство на външните работи съобщи, че е повишило нивото на антитерористична тревога за посолствата си в Камбоджа, Лаос и Виетнам, както и за консулствата си в Шънян, в североизточен Китай, и Владивосток, в руския Далечен изток. Пхенян също има дипломатически представителства на тези пет места.

Според НРС тези заплахи изглежда са свързани с вълната от бягства на севернокорейски емигранти, блокирани в чужбина по време на пандемията от ковид, които използват всички средства, за да избегнат завръщането си, след като Пхенян отново отвори границите си.

Бягството е тежко престъпление в Северна Корея и тези, които се опитват да го направят, са подложени на строги наказания, както и семействата им у дома. Дори хора, които имат непряка връзка с дезертиралото лице, могат да бъдат наказани.

НРС заяви, че подозира севернокорейски дипломати в изпращане на фалшиви доклади до Пхенян, обвинявайки Южна Корея, че подстрекава тези хора да напуснат страната, за да избегнат косвена отговорност и наказание. Резултатът е, че севернокорейският режим може да "подготвя репресии" срещу южнокорейски дипломати, смята той.

По данни на южнокорейското министерство на обединението миналата година в Южна Корея са пристигнали общо 196 севернокорейци, което е най-големият брой от 2017 г. насам. Около десет от тях са принадлежали към елита на страната, като например дипломати и техните семейства.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун неотдавна обяви Южна Корея за "главен враг" на страната си, с когото всяка перспектива за обединение е безсмислена.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС