Двамата машинисти на влака-бомба в Хитрино - Димитър Михнев и Радослав Петков, застанаха днес пред Апелативния съд във Варна. На заседанието се яви само Михнев, Радослав Петков бе представян от адвоката си по негово желание.

Оставиха в ареста главния машинист на влака, причинил трагедията в Хитрино, освободиха помощника му

До момента с решение на Шуменския окръжен съд главният машинист - 41-годишният Димитър Михнев, е в ареста, а вторият машинист - 64-годишният Радослав Петков, беше освободен на 22 декември. Прокуратурата обаче обжалва това решение.

Освободиха под гаранция главния машинист на влака, обвинен за трагедията в Хитрино



Състав на Апелативния съд във Варна обаче измени определението на Шуменския окръжен съд. Втората съдебна инстанция прецени, че целите на Наказателно процесуалния кодекс могат да бъдат постигнати с третата по тежест процесуална мярка за принуда - "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Събраните множество доказателства водят до обосновано предположение, че със своите действия на 10 декември 2016 г., при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица. При инцидента в Хитрино загинаха седем души, 29 бяха ранени.

Съдебно-техническата експертиза е установила, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешената при навлизане в гара Хитрино. При стрелка №1 тази скорост е била 80 км/ч, а при стрелка № 5 - 78 км/ч при разрешени 40 км/ч. Това е основното нарушение, за което е обвинен първият машинист. Негово задължение е било да следи всички знаци и пътни показатели и да привежда скоростта на движение на влака, съобразно законовите изисквания.

Втората съдебна инстанция счита, че предстоящите съдебно-технически експертизи и другите експертни заключения ще установят конкретната причина за тежкия инцидент и едва тогава ще бъде доказана по безспорен начин причинно-следствената връзка между всички обстоятелства и тежкия резултат. В настоящия етап от разследването обаче друга видима причина освен високата скорост на влака не е установена.

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Варненският апелативен съд не сподели твърденията на прокуратурата, че има опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди основанията на Окръжен съд Шумен, с които спрямо втория машинист Радослав Петков (60 г.) не е била определена никаква мярка за процесуална принуда.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.

На 10 декември 2016 г. в село Хитрино загинаха 7 души, а 29 бяха ранени след взрив на цистерна от влакова композиция, преминаваща през селото. Повече от 50 къщи и сгради в селото са били частично или напълно разрушени.