Това му бе възложено с решение от Народното събрание
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Истанбул с колегата си Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция заради казуса "Боташ".

Енергийният министър: Ще изпълня решението на НС за споразумението с „Боташ“

Народното събрание възложи на министъра да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“.

Според изводите от доклада на парламента в момента "Булгаргаз" плаща по близо 500 000 долара на ден на "Боташ" за капацитет, но не получава газ от Турция. Тези такси следва да се изплащат през следващите 13 години. Споразумението бе подписано по време на кабинета на Гълъб Донев.

НС реши: България да преговаря за нови условия с „Боташ“

България е изразила пред Турция желание за преразглеждане на договора на срещата между двамата министри, а от турска е изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

Двамата министри са се договорили България и Турция да продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Обсъдена е била и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави, съобщиха от енергийното министерство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня