Бойко Борисов
90293

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Румяна Бъчварова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Румяна Бъчварова
  • Бойко Борисов
  • Бойко Борисов
  • Румяна Бъчварова
  • Бойко Борисов
  • Бойко Борисов
  • Румяна Бъчварова

Стартът на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана бе даден на ГКПП "Капитан Андреево". Тя ще се ръководи от досегашния изпълнителен директор на Фронтекс Фабрис Леджери.

Агенцията е на основата на Фронтекс с разширени функции и националните гранични служби. Екипите и техниката, с която ще разполага, бяха демонстрирани на границата ни с Турция при ГКПП "Капитан Андреево".

За целите и стратегическата роля на агенцията говориха Леджери и еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова подчерта, че това е важен за Европа момент и началото на по-ефективно и солидарно партньорско сътрудничество в името на спокойствието и сигурността на всички европейски граждани, а изборът на България за старт на Агенцията тя определи, като признание за страната ни и положените от нея усилия за опазване на външната граница на ЕС.



Преди година и половина-две това събитие в Европа щеше да се приеме като ерес, посочи премиерът Бойко Борисов.

"Преди година и половина-две, ако някой беше казал, че ще бъдем на днешното събитие, в Европа щеше да се приеме като ерес. Две години минаха от времето, когато поставихме въпроса, че външните граници на ЕС трябва да се затворят. Не българско-турската, не гръцко-турската, не италианската граница, а всички граници", каза Борисов.

По думите му срещата в Братислава през септември е била ключова, тъй като лидерите в Европа са си дали сметка, че без бързи и ефикасни действия "модата да се говори срещу ЕС" ще се разрасне.

А няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС. Затова всички потоци на мигранти са към Европа, коментира министър-председателят.

Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи

"Няколко години България се бореше сама, изпълнявайки стриктно своя ангажимент към ЕС. Радвам се, че е тук валията на Одрин, защото не бива да се приема, че днешното стартиране на Европейската брегова и гранична полиция е насочено към Турция. Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. Над три милиона стоят малко по-нататък - на 40-50 км от тук", каза премиерът на граничния пункт и допълни: "Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа. Знам колко е модерно да се говори срещу мюсюлманите в Европа, да се въздига националистическата идея, но искам да предупредя, че не само Турция трябва да бъде наш партньор, но и Йордания, Ливан и всички ние групово в хор, цяла Европа да настояваме от тези, от които зависи, защото ясно се оказа, че войната в Сирия може да бъде спряна само ако се разберат САЩ и Русия. Да призовем господин Лавров и господин Кери да седнат и да намерят дори най-лошия мир, за да може тези хора да се върнат там", каза Борисов.

EК финализира споразуменията по отпуснатите за България 108 млн. евро

Той благодари на Еврокомисията, че е превела 180 млн. лева (90 млн. евро) от предвидената помощ. След Съвета в Братислава ЕС вече не е същият, защото показа, че може да бъде бърз, ефективен, консолидиран, с необходимата солидарност и мерки на терен, каза Борисов.

Той посочи, че въвеждането на ред по външните граници на ЕС е от изключително значение за сигурността му, тъй като в последните две години Европа се е превърнала в разграден двор.

"В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. Оказваше се в един момент, че ако българин с лична карта иска да влезе в Шенген, има проблем, макар че виждате как сме защитили границата, а ако си бежанец, минаваш откъдето си искаш. Не искаме да превърнем Европа в крепост, а в добре регулирана система. Има официални КПП-та. Аз, като отивам в Германия, минавам през КПП-то. Откъде накъде всеки откъдето завърне ще може да влиза в България? Това е разграден двор. Ние искаме ето: има КПП и който бяга от войната, който е политически мигрант, който бива преследван, за да бъде убит, тогава ще го приемем. И тогава хуманна и солидарна Европа ще даде необходимото, ще си бръкнем в джоба и всеки европеец ще даде по едно евро, но тогава, когато знаем кой е влязъл и че той бяга от войната, от смъртта", коментира Борисов.

Борисов: Европейската гранична полиция стартира от България

Премиерът посочи, че се надява техниката за охрана по границата да идва скоро, защото по думите му най-големите производители на техника са в Европа и дори е срамно, че така се бавят.