Ева Жечева от Агенцията за закрила на детето
80190

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ева Жечева от Агенцията за закрила на детето

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Дани Колева за примера на родителите
  • Ева Жечева от Агенцията за закрила на детето
  • Дани Колева за примера на родителите

Повече от половината българчета живеят в бедност или в риск от бедност, агресията спрямо децата е по-видима, но по-жестоки са и проявите на насилие. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Според нея са нужни усилия за подкрепа на семействата, не само когато се говори за деца в риск.

Ева Жечева посочи, че въпреки грешките в процеса на извеждането на деца от институциите, тази политика няма алтернатива и трябва да продължи в интерес на децата. Тя призова не само на 1 юни родители, институции и политици да се вслушат в гласа на децата и да не решават вместо тях:

„Може би насилието над деца става все по-видимо. За съжаление, има и случаи на все по-тежко насилие над деца. Може да се обясни с некоординация, нечувствителност, закъснели мерки, насочени към детето, непознаване симптоматиката на едно дете, което е подложено на физическо, психическо, вербално насилие. По данни на неправителствени организации и националната статистика, 55% от децата живеят в бедност или риск от бедност. Ресурсите, които се отделят за детето, трябва да бъдат ясни, целенасочени, трябва да са инвестиция в децата. 51% от децата живеят в семейства с проблеми или в непълни семейства. Всяко четвърто дете е дете, чиито родители са в чужбина. Над 26% от децата от ромската общност са отпаднали от образователната среда".

Ясна държавна политика в подкрепа на родителите е онова, за което призовават от Националната мрежа за децата. В ефира на Дарик програмният директор на организацията Дани Колева подчерта, че отговорността за промяната обаче е не само на държавата и институциите, но и на родителите, които дават пример с поведението си:



„Много ми се иска да има стратегически документ, който да е визия за подкрепа на родителите. Мисля, че сме големи длъжници по отношение на това да възприемаме детето като отделна, независима личност и да работим индивидуално с него. Това се случва през детска градина, училище, навсякъде. Но тъжната истина е, че това остава по-скоро на ниво стратегически документи и пожелания. Не се работи достатъчно с родителите, за да разберат как да бъдат по-добри родители и защо шамарът например е насилие над дете и защо не им помага като родители. Да се опитваме да бъдем промяната, която искаме да видим самите ние - да показваме такъв модел на децата".