Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност
77671

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност
  • Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност

77 публични сгради у нас са ремонтирани по програма за подобряване на енергийната ефективност. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, по време на проверка на завършените дейности във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков". Общата стойност на проекта, който се изпълнява в рамките на Национална схема за зелени инвестиции от Националния доверителен екофонд, съвместно с австрийското правителство, е близо 27 млн. лева. Екоминистърът поясни, че вследствие на извършените подобрения за енергийна ефективност, сметките за отопление на част от обновените сгради са намалели с около 15%.

В рамките на проекта за подобряване на енергийната ефективност са извършени подмяна на дограма, топлоизолация на стени, ремонт на отоплителни и осветителни инсталации, инсталиране на соларни панели за гореща вода в 77 сгради в цялата страна, съобщи министър Ивелина Василева.

„Мерките бяха приложени в 32 учебни заведения, от които 30 училища и два университета, 28 детски градини, девет културни и социални организации - читалища, театър, спортни зали, пет медицински заведения, три административни сгради. Общата стойност на финансирането, което беше осигурено чрез сделката между българското и австрийското правителство, е 27 млн. лв.", каза Василева.

След ремонтите, в част от сградите се наблюдава и икономии от сметките за отопление, коментира още екоминистърът. Спестяванията в икономически план възлизат на пестене на 15 на сто от сметките за отопление - средства, които могат да бъдат ползвани за реинвестиране, за други мерки и дейности, които публичните учреждения биха могли да предприемат, каза министърът.



През 2015-а година в националният бюджет е заложен допълнителен ресурс от 13 млн. лева, които отново ще бъдат преведени на Националния доверителен екофонд, за да продължат да се реализират тези мерки, уточни Василева.