Почина основателят на Нов български университет проф. Богдан Богданов
Почина основателят на Нов български университет проф. Богдан Богданов / Thinkstock/Getty Images

Почина президентът и основател на Нов български университет (НБУ) професор Богдан Богданов, съобщиха от висшето учебно заведение.

Проф. Богданов е класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Носител е на ордена Grand-Croix de l'Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата "Христо Г. Данов" за хуманитаристика.

Проф. Богданов е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на "Диалози" на Платон, преводите на "Характери" на Теофраст, "Дафнис и Хлоя" на Лонг, "Животът на Александър Македонски" на Псевдо-Калистен, "Към себе си" на Марк Аврелий, "Диатриби" на Епиктет.

Автор е на книгите "От Омир до Еврипид", "Омировият епос", "Литературата на елинизма", "Мит и литература", "Романът - античен и съвременен", "История на старогръцката култура", "Орфей и древната митология на Балканите", "Старогръцката литература", "Промяната в живота и текста", "Европа - разбирана и правена", "Отделно и заедно", "Университетът - особен свят на свобода", "Минало и съвременност", "Разказ, време и реалност в старогръцката литература", "Текст, говорене и разбиране", както и на издадената в Испания книга "Modelos de realidad", издадената в Германия "Reading and Its Functioning" и издадената във Франция "Penser et construire L'Europe". Последната книга, която проф. Богдан Богданов остави, е "Думи, значения, понятия и неща", посочват от НБУ.

Проф. Богдан Богданов е роден в София на 2 ноември 1940 г.

През 1963 г. завършва Класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и веднага започва да преподава класически езици, антична и западноевропейска литература във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". От 1969 г. Богдан Богданов започва да преподава класическа филология в Катедрата по класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Има специализации в Атинския университет през 1978 г. и в Амстердамския университет през 1984 г. От 1983 г. до 1989 г. води курсовете "Увод в класическата филология" и "Старогръцка култура", а от 1989 г. курса по "Старогръцка литература" в Софийския университет. От 1987 г. до 1989 г. е заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии в университета, след което до 1991 г. е ръководител на Катедрата по класическа филология.

През 1990 г. той учредява и председателства Дружеството за нов български университет, като през 1991 г. организира създаването на Нов български университет (създаден с решение на седмото Велико Народно събрание от 18 септември 1991 г.).

От 1993 г. до 1995 г. той е председател на Временното настоятелство и и.д. ректор на Нов български университет, след което е избран за председател на Настоятелството на университета до 2011 г., когато става негов почетен председател.

От 4 юли 1991 г. до 22 юни 1993 г. проф. Богдан Богданов е извънреден и пълномощен посланик на България в Гърция. На 15 ноември 1993 г. той е удостоен с гръцкия орден "Големият кръст на Феникса" за особено големите му заслуги към Гърция и в развитието на отношенията между двете страни.

Автор е на повече от 200 книги, статии и преводи в областта на университетското образование, старогръцката литература, културата, философията, човешките отношения.

През 2002 г. е удостоен с националната награда "Христо Г. Данов" за хуманитаристика за книгата си "Европа - разбирана и правена". На 15 ноември 2010 г. получава орден "Стара планина" първа степен за значимия му принос към развитието на науката, образованието и гражданското общество и по повод 70 години от рождението му.

От 1990 г. до 1998 г. е председател и член на Управителния съвет на фондация "Отворено общество", а през 2000 г. учредява фондация "За нов български университет".

Източник: БТА