Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане
Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане / БГНЕС, архив

Командирът на военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане на въоръжените сили и за пенсиониране, научи Дарик. Като мотив за депозираната оставка генералът е посочил концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане.

Първоначално информацията не бе потвърдена официално. По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че е постъпил рапорт от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и въоръжените сили на България поради придобито право на пенсия. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури, допълват от ведомството.

На 1 октомври 2015 година ген.-майор Радев подаде оставка, като тогава тя бе свързана с несъгласие с водената от Министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. След спешна среща с премиера Бойко Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.

Ген.-майор Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1987 г. завършва Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, а 9 г. по-късно и Командно-щабната академия "Георги Сава Раковски". От 2009 до 2014 г. е заместник-командир на ВВС, а от 2014 г. е командир на ВВС.