Пернишки археолози се натъкнаха на интересни открития и накити в гроб от 18 век (СНИМКИ)
Пернишки археолози се натъкнаха на интересни открития и накити в гроб от 18 век (СНИМКИ) / снимки: DarikNews.bg, Ели Ташева

Гроб на млада жена, положена с много накити, проучват пернишките археолози в местността „Свети Спас". Заедно със скелета на жената са открити и кости на бебе, най-вероятно било още в утробата на майката при нейната кончина.

Жените в продължение на една година след сватбата са носели всичките си накити, получени като сватбени дарове и тържественото облекло, каза за находката ръководителят на разкопките археолога Василка Паунова. Това обяснява и многото накити, сред които и мънистена огърлица на над 200 години. Жената е живяла в края на 18-ти или началото на 19-ти век. За възрастта на бебето предстои да се произнесат антрополози от Института по антропология към БАН, с които работят на терен с пернишките археолози.

Младата жена не била от богат род, но се потвърждават традициите, които са описани от етнолозите.

Гробът е посетен и от етнолога Цветана Манова, която обяснила богатата откъм бижута и монети находка. Върху скелета на младата жена са намерени два чифта медни гривни, едната от които е тип „рогатка", над 2000 мъниста, множество висулки от средиземноморски миди, медни и сребърни монети, както и красив бронзов пръстен със зелен камък.

Имаме късмет да проучваме местността „Свети Спас" под крепостния хълм "Кракра Пернишки" отново след 10 години и тя ни се отблагодари, каза още Василка Паунова.

Открит е и скелет на 18-годишен младеж със сребърна обица на лявото ухо. По думите на Манова момчето или е било болно, или братята и сестрите му преди него са измирали. При такива случаи, за да запазят детето си, майките сваляли едната си обица и я слагали на лявото ухо на невръстния продължител на рода. Женският атрибут се носел до навършване на пълнолетие против беди, заболявания и уроки. Тези деца били кръщавани с имена като Вангелия - на Евангелието или Стоян, за да останат живи. Обицата се тълкува като червения конец на ръката, каквито се носят и днес, с поверието, че пази от уроки и да дава сила, направи паралел Паунова.

При проучването на олтара на някогашната базилика е открита и монета от 6 век от времето на рухването на първата антична църква в местността. В продължение на близо 15 века, една над друга са строени три черкви.

Надеждите на археолозите са свързани и с откриването на оцелели мощи на светец, патрон на църквата.

Пернишки археолози се натъкнаха на интересни открития и накити в гроб от 18 век (СНИМКИ)
netinfo