/ БТА
Привърженици на „Възраждане“ блокираха гранично контролно-пропускателни пунктове „Лесово“, „Йовково“ и „Калотина“. Пропускат се само автомобили на спешна помощ и пожарната.

КС се произнесе за референдума за запазване на българския лев

Според областния координатор на партията в Ямбол Никола Димитров 300 души са се събрали пред пункта "Лесово", а поводът за недоволството им е решението на Конституционния съд от четвъртък, с което беше отклонено искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 година.

„Конституционния съд каза, че не го интересува волята на българските граждани и ще направят това, което им е наредено. На всички нас ни беше ясен този резултат, защото пред Конституционния съд една седмица беше колата на американския посланик“, каза Никола Димитров. Според него решението явно не е взето в България за пореден път и за това от „Възраждане“ са решили да блокират границите на България на три места.

И в неделя партията ще предприеме подобни действия, обясни Никола Димитров. Той не пожела да каже дейността на кои гранични пунктове ще бъде затруднена, за да не бъдат спрени представителите на „Възраждане“.

За близо два часа от „Възраждане“ блокираха работата на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Йовково“. Председателят на партията Костадин Костадинов обясни, че протестите ще продължат всяка седмица на различни места, без предварително уведомление.

Костадинов каза, че „не може да продължава системното закононарушение, не може да продължава гаврата с Конституцията, не може да продължава нарушаването на всички основни човешки права и свободи на нас  - българите, в така наречената българска държава.“ 

Видяхте, че тази седмица беше погазена Конституцията, волята на 604 хиляди българи за запазване на българския лев беше погазена. За пореден път ясно бяха показани истинските отношения на българските управляващи и на т. нар. конституционни съдии към нас българите и към българската Конституция, допълни лидерът на "Възраждане".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, Йоана Димитрова, Павлина Живкова/БТА