/ Дарик - Враца
Видинският Окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом. Трагедията се случи през 2014 година и при взрива загинаха 15 души. Обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция", Палма Иванова, отговорник за безопасността на труда в завод "Миждур" и собственикът Валери Митков, бяха оправдани по всички повдигнати обвинения.

Започнаха пледоариите по делото за взрива в „Миджур”

Завод "Миджур" през 2014 г. е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. По делото са проведени близо 60 заседания  при  закрити врати, материалите по него са 180 тома. Разпитани са близо 200 свидетели и 40 вещи лица. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини.

Съдията по делото Владимир Стоянов чете оправдателната присъда на четиримата обвиняеми близо два часа. След обявяването на присъдата, собственикът на завод "Миджур" и обвиняем по делото Валери Митков обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че взривът е станал по друг начин. Митков напусна съда видимо доволен от оправдателната присъда.

След края на делото прокурор Мирослав Костов обяви, че присъдата ще бъде протестирана пред втора инстанция. Костов уточни, че е очаквал по някои от обвиненията да има осъдителни присъди.

В Горни Лом още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества

Решението на тричленния състав на Видински Окръжен съд може да бъде обжалвано в 15 дневен срок пред Софийски апелативен съд. 

Към момента  собствеността на терена и сградите на завода  принадлежи на нов собственик - "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД, въведен е и пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

Кметът на община Чупрене - Ваньо Костин е категоричен, че населението е притеснено от факта, че близо 190 000 мини стоят на склад необезвредени вече три години и половина след взрива.