/ ThinkStock/Getty Images
След близо 3 години и половина от взрива във фабрика "Миджур" - Горни Лом, при който загинаха 15 души, днес във Видинския окръжен съд в закрито заседание започнаха пледоариите по делото. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура Владислав Влашев. В сряда и четвъртък е пледоарията на защита на 4-мата обвиняеми по делото, а след края на заседанието на 14 юни съдията по делото Владимир Стоянов ще обяви датата, на която ще бъде прочетена присъдата, допълни прокурор Влашев.

В Горни Лом още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества
 
Прокуратурата повдигна обвинения по делото срещу 4 души и съдебното дело след много прехвърляния между Видинския и Софийския окръжен съд, започна в дунавския град през февруари 2017 г. Само през миналата година по мегаделото са проведени 35 заседания, уточни председателят на Видинския окръжен съд Васил Василев. Състав на Видинския окръжен съд е разпитал по делото "Миджур" близо 200 свидетели. Пред съда са застанали и 40 експерти-вещи лица. Към момента 4-ма от свидетелите са починали, каза още Василев.
 
Обвинения са повдигнати срещу собственика на завода Валери Митков, срещу бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, срещу бившия началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и срещу Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство. В процеса бяха конституирани 48 частни обвинители - наследници на загиналите.

Какво се случва в Горни Лом година след смъртоносния взрив?
 
В процеса на разследването по делото са приложени извършените множество процесуално-следствени действия - огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно - технически, ситуативно-техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро-техническа експертиза. Извършена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза от експерти от БАН. Материалите по делото са близо 180 тома.
 
Ден преди старта на пледоарията във видинския съд от прокуратурата съобщиха, че във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества. Данните са от сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета на Чупрене и от председателя на Общинския съвет в община Чупрене, на територията на която се намира заводът. Те твърдят, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, които се намират в складове на завода "Миджур". В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени животът и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.
Прокуратурата е изпратила предложения до министъра на вътрешните работи, да областния управител на Видин и до кмета на община Чупрене за предприемане на спешни мерки. Според прокуратурата случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи.

Завод "Миджур" започва работа с нов собственик
 
От прокуратурата съобщават, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежат на "Миджур мениджмънт кънстракшън" ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

След проверката на прокуратурата е установено нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от "Видекс", съобщиха от прокуратурата. Няма договор за въоръжена охрана за пет склада, в които се намират изброените вещества. Освен това няма и документи, според които "Видекс" трябва да разполага със собствени или наети складови помещения. В завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението, пише в съобщението на прокуратурата.
БТА