/ БГНЕС, архив
Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън" ЕООД.
 
Намеренията му са да започне производството, което няма да е рисково.
 
Продължава делото за взрива в завод „Миджур”

На територията на завода все още са останалите от предишния собственик необезвредени противопехотни мини. Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене, на чиято територия е предприятието, подаде сигнали до две министерства, съобщава БНТ.
 
Намеренията на новия собственик са предприятието да заработи от следващата година и да произвежда патрони. За местните хора предложението все още е неясно. "Не знам първо какво ще произвеждат тези хора. Те това няма да ни го кажат на нас - те не са длъжни. Може и да е тайно", споделя съмненията си жител на селото.
 
Следствени експерименти с контролирани взривове за разследване на трагедията в Горни Лом

С помощта на неправителствени организации Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива преди три години, е провел свое разследване за новия инвеститор. Казва, че според търговския регистър фирмата е регистрирана в Единбург - Шотландия, с едноличен собственик и капитал 5000 лева.
 
"При нас възникна съмнението веднага как с капитал от 5000 лева една фирма ще може да инвестира примерно в производство на каквото и да е", коментира Димитров.
 
Какво се случва в Горни Лом година след смъртоносния взрив?

Според кмета на общината притесненията на хората са заради все още необезвредените противопехотни мини, които са в завода. Тревогата е и заради повишената опасност от пожари през лятото.
 
"Самият завод се намира близо до път. Има някаква опасност евентуално от пожари. Може би да стигне, не дай си Боже да се случи, но може да стигне до складовите помещения", заяви кметът на община Чупрене Ваньо Костин.
 
В Горни Лом не знаят и дали охраната от двама души на терена от 350 декара е достатъчна.
 
"И другият момент е притеснението на хората от продължителното стоене на тези боеприпаси. Продължителното стоене дали представлява някакъв риск", пита още Костин. За опасенията са отправени сигнали до министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.