Общинският съвет във Враца - архив.
Общинският съвет във Враца - архив. / Дарик - Враца
На първо четене днес бе приета Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца. Съществуващата до сега наредба е трябвало да бъде променена до 13.07.2014 г. на базата на влезлия в сила нов Закон за управление на отпадъците от 13.02.2012 г. Това обаче не е направено и днес общинските съветници трябваше да обсъдят предложението за нова Наредба. В нея са уредени общите правила и задължения по отношение на дейностите с видовете отпадъци, регламентирани с чл. 22 от ЗУО, а именно битови, строителни и масово разпространени отпадъци. Обхванати са всички лица, живеещи, временно пребиваващи и/или осъществяващи дейност на територията на община Враца – физически лица, юридически лица, еднолични търговци, организации и учреждения.

Подробно са разписани правилата, задълженията и ограниченията, свързани с дейностите по управление на отпадъците, които не са заложени в нормативните актове от по-висока степен, но са от първостепенно значение за опазване на чистотата на територията на общината.

„Очакваните резултати от приемането на предложената наредба са: по-голям контрол върху образуването, изхвърлянето, третирането, депонирането и др. дейности свързани с отпадъците; създаване на ясни правила за начина, по който ще се извършва третирането на дейностите, свързани с отпадъците. Наредбата е инструмент за постигане на дългосрочен план за ефикасно управление на отпадъците и по-чиста екологична среда. Предлаганият проект на Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца е в съответствие с Европейската харта за местно самоуправление, директивите на Европейската общност, свързани с тази материя и не противоречат на норми от по-висока йерархия и на европейското законодателство“, се посочва още в докладната на кмета Калин Каменов.

В наредбата са определени и глобите за недобросъветнсите граждани и юридически лица. От 300 до 1000 лв. ще бъде глобата за физическо лице, изхвърлило отпадъци на нерегламнтирано място, или изхвърлило отпадъци за разделно събиране в контейнерите за смесени битови отпадъци. За същите провинения глобите за ЕТ и юридическо лице ще са от 1 000 до 3 000 лв. за неопасни отпадъци и от 10 000 до 50 000 лв. за опасни отпадъци. При явно маловажни случаи ще се налага глоба на място срещу квитанция - 10 лв., а при маловажни случаи глобата на място с фиш да е от 10 лв. до 50 лв.

Длъжностните лица, които ще извършват контрола по изпълнението на Наредбата ще бъдат определяни със заповед на кмета.