св. Харалампий
св. Харалампий / dariknews.archive
На 10 февруари Православната църква почита паметта на св. Харалампий - християнският светец-лечител и света Валентина. Свети великомъченик Харалампий е живял през ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра. Но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения, от които те умирали.
Същата съдба сполетяла и свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Естествено той категорично отказал. И как да постъпи по друг начин, когато е прекарал целия си живот да разпространява Божието слово.

Предстояли страшните изтезания. Започнали да стържат неговото тяло с железни куки, но през нощта раните зараствали. Постановили страшната присъда да бъде посечен с меч. Преди езичниците да поведат свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал. Това станало през 198 г. св. великомъченик Харалампий бил на 113 години.

Св. Харалампий се приема от народа ни за закрилник на пчеларите и пчелите, затова този ден се приема и за техен празник. Това е единственият ден в годината, когато в храмовете се освещава мед, който след това се дава на болни и е лековит.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата и покровител на пчеларите.
 
На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.
За това как врачанските пчелари ще отбележат днешния празник може да научите повече в предаването „Дарик Северозапад“ днес след 10 ч.