/ Община Враца
Общественият транспорт, образованието и нови инвеститори са част от приоритетите на Община Враца за новата година
На пресконференция, кметът Калин Каменов отчете постигнатите резултати до момента и представи приоритетите на управленския екип за 2019 година. „Измина една изключително ползотворна година, изпълнена с много трудности, предизвикателства и успехи.

Приключи изпълнението на проектите за саниране на 15 жилищни сгради

Фокусът бе в инфраструктурата и образованието, както и привличането на немския инвеститор в града. Предстои ни една още по-тежка година, в която основен приоритет ще бъде модернизирането на обществения транспорт“, каза кметът Калин Каменов.
           
В рамките на срещата градоначалникът посочи, че освен подадения проект до Фонд на фондовете за нови дизелови автобуси, местната администрация води преговори за закупуване на шест тролейбуси. „Има голяма вероятност през 2019 година да успеем да подменим част автопарка на „Тролейбусен транспорт“, като инвестираме по-малко от 400 000 лева за тролейбуси на около 10 години.

Правителството отпусна над 10 милиона лева за общини във Врачанско

Успоредно с това очакваме одобрение на подадения проект до Фонд на фондовете, като при наличие на финансов ресурс ще бъдат закупени дизелови автобуси“, коментира Каменов и допълни, че по този начин Враца ще разполага с адекватен за времето си екологичен  транспорт.
           
Темата за професионалното образование също е сред водещите приоритети за предстоящата година. „Ще положим усилия да промотираме професионалното образование, защото то е необходимо, ако искаме икономиката в нашия град да се развива.

Враца получава над 2 млн. лв. допълнителна субсидия

Няма как да задържим инвеститорите, ако нямаме квалифицирана работна ръка. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да покажем, че професионалните паралелки не са „второ качество“.

Това не означава, че развитието на професионалното образование, ще е за сметка  на профилираните паралелки“, посочи кметът на Община Враца и заяви, че вече е входирано писмо до Министерски съвет за отпускането на 2 милиона лева за ремонт на сградата на Профилираната гимназия по търговия и ресторантьорство.
           
Общинският съвет даде зелена светлина за строежа на новия завод във Враца

На срещата с представителите на медиите, кметът коментира и темата за новия немски инвеститор. „Едно от големите постижения през 2018 година е привличането на голямата немска компания, която ще започне изграждане на завод в нашия град. Това ще бъде един сериозен тласък за местната икономика“, каза Каменов и допълни, че в момента се водят преговори с още няколко чуждестранни фирми, които проявяват сериозен инвеститорски интерес. Сферата на дейност е автомобилостроене и хранително-вкусовата промишленост.
           
Заместник-кметът Мария Попова представи проекта за изграждане на инсталации за разделно събиране на зелените отпадъци, както и намерението на Община Враца за обособяване на подземни контейнери. „Планираме поставянето на подземни съдове за сметосъбиране, с три пъти по-голям капацитет от този на съдовете „бобър“, коментира Попова.
             
Новогодишната програма на Община Враца и предстоящото Коледарско шествие бяха представени от заместник-кметът Петя Долапчиева.