/ Община Враца
За четвърта поредна година, на 22-ри и 23-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика“. Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии.

Транспортът за Фолклорния събор „Леденика“ ще е безплатен

Организаторите на събитието - Община Враца и Регионален исторически музей са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи, които очакват на Събора. Тази година НФС „Леденика“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма.

Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба. Ритуалът ще се състои на 23-ти юни от 12:00 ч. Неговото начало ще бъде дадено с грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев.  

Камерна формация „Te Deum Adoramus” и Сдружение „Книгини“ развълнуваха гостите си в пещера „Леденика”

Младоженците, които избраха да се венчаят сред красивата природа на Врачанския Балкан са Петя и Калин. Младоженецът е от Враца и работи в Европейския парламент, в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с проекти на Европейската комисия, в областта на климатичните промени. И двамата в момента работят в Брюксел.

Събор Леденика Враца
Община Враца

Решават да сключат брак, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време сред природата.

Затова и идеята да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под открито небе и сред любимите скали, ги привлича веднага. За тях връзката с родните места и българските традиции изглеждат много по-ценни и по-нужни, именно защото са на 2,100 км от България

Камерна формация „Te Deum Adoramus” с концерт в пещера „Леденика”

Над 700 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Те ще бъдат настанени на дълги редица с месали. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.

И тази година десетки майстори и занаятчии ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени над 60 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Орешак, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен, Трявна, Велико Търново, Видин, Силистра, Варна и други.

Ще се предлагат ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи с фолклорни мотиви, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика. По време на фестивала всеки ще има възможност да изработи съд на грънчарско колело.

В рамките на двата фестивални дни на Национален фолклорен събор „Леденика“ - 22 -ри и 23-ти юни, ще бъде обособен Хайдушки кът, където гостите, ще могат да се докоснат до старинно и възрожденско оръжие на българските войводи и комити.

Най-малките посетители на фестивала ще могат се запознаят с българската история, идеали, бит и култура. Основателят на четата „Тимошки хайдути“ – Ивайло Иванов от град Брегово е подготвил атрактивна изненада, чрез която децата ще могат да сформират чети и да участват в занимателни и образователни игри.

За най-малките гости на Събора са предвидени още много изненади и забавления. И тази година студентите от специалност „Трудотерапия" към филиал „Проф. д-р Иван Митев" към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Събора.

Те ще очакват всички малчугани на обособения детски кът, където заедно ще измайсторят маски, цветни венчета, гривни и още много красиви сувенири. За любителите на къмпингуването ще има обособен терен, в близост до Атракционен парк „Леденика“, а собствениците на кемпери ще могат да паркират на Горна лифтова станция.

Северняшка сватба на Леденика

Целта на Национален фолклорен събор „Леденика“ е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности. Още с първото издание, Съборът получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди.

Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.

Транспортът за събора ще е безплатен. Автобусите ще тръгват от площад „Суми“ на всеки кръгъл час.