Ястието, което обра овациите в Италия.
Ястието, което обра овациите в Италия. / личен архив
Блюдо с месо от българска порода черни прасета на над 2500 г. получи високи оценки по време на 12-тото издание на кулинарния форум „Тера Мадре Салоне дел Густо“ (Terra Madre Salone del Gusto) в Торино, Италия.

Ястието е плод на фантазията на шеф готвач Георги Бойковски и бе представено на дегустацията „Back in Black”, наречена така заради присъствието на продукти от европейски породи черни прасета. 

Българският специалитет бе термично обработено месо от пасищно отглежданата Източнобалканска свиня, увито в листа от смокиня, преминали сладка ферментация в цвик – суроватката, която се отделя при производството на сирене и кисело мляко.  

Шатрата „Slow Meat”, в която се проведе дегустацията, едва събра желаещите да опитат блюдото от България. То бе представено заедно с колбаси от френската порода черни прасета Ноар де Бигор (Noir de Bigorre) – разновидност на Иберийската свиня, румънската порода Базна (Bazna) от Трансилвания и италианската Неброди (Nebrodi) от Сицилия.

„Италианската държава насърчава пасищното отглеждане на различни породи свине, докато в нашата страна това е позволено само за Източнобалканската свиня и то в по-малко от 5% от общините в страната”, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Макар Източнобалканската свиня да е единствената запазена местна порода прасета у нас, тя е застрашена от изчезване. Популацията се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500”, предупреди Донева. 

Прасетата от тази порода са с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се в широколистни гори и се хранят основно с жълъди, билки и трюфели. 

Световната организация „Слоу Фуд” (Slow Food), която организира „Тера Мадре Салоне дел Густо“, тази година започна кампания за преосмисляне на индустриалното производство на животни и птици, тъй като го третира като фактор за замърсяване на околната среда, за сметка на по-малките, пасищно ориентирани производства. 

Във форума в Торино тази година участваха над 5000 делегати от 140 държави и над 800 изложители, част от които бяха производители на плодове, зеленчуци и фермерски храни от България.