Здравното министерство започва проверка в центъра за Спешна помощ във Враца. Предстои „Медицински надзор" да изземе и прегледа цялата документация за дейността на структурата. Дотук се стигна след смъртта на 3-годишно момченце при катастрофа във вторник. Близки на жертвата твърдят, че една от лекарките, пристигнали на мястото на инцидента, е била под влияние на алкохол. По-късно това показа и тест с дрегер. Лекарката продължава да твърди, че не е употребявала алкохол и дори не е подписвала протокол за теста. В ефира на NOVA, директорът на центъра обяви, че резултатът от дрегера е 1,44 промила.

Малко дете е загинало в тежка катастрофа край Враца

От Спешния център във Враца твърдят, че са били на място 5 минути след подаването на сигнала.

„Вече имаше много хора. Всеки викаше, че детето е мъртво. След нас дойде полиция и Гражданска защита”, обясни Диляна Йорданова, колежка на обвиняваната лекарка.

Геновева Георгиева също присъствала на мястото. Тя обясни, че детето вече е било загинало.

„Отидох на място, видях, че детето е затиснато под ламарините на автомобила. Помолих полицаите да помогнат, да вдигнат колата, за да го извадим. Детето нямаше жизнени показатели. Д-р Димова съдействаше в линейката. Моята работа е да й включа монитора, тя да провери има ли сърдечна дейност детето. Това правеше”, обясни Диляна Йорданова.

„Абсолютно по правилата е действала д-р Димова, беше много адекватна. Винаги е била адекватна в работата си”, категорична е Геновева Георгиева.

Лекарка от Спешна помощ при катастрофата край Враца е употребила алкохол

„Разбираме семейството, че това е огромна трагедия. Ние също сме родители, разбираме ги. Надявам се майката на детенцето да се възстанови”, каза още Георгиева.

Медиците казват, че са в шок от положителната проба за алкохол на колежката си.

Не сме я виждали да пие алкохол. Предният ден вдигна кръвно”, обясни Диляна Йорданова и потвърди, че на докторката са дадени лекарства.

Според директорката са Спешния център алкохолната проба е показала 1,44 промила.

„Д-р Димова ми каза, че не пие, не приема алкохол и е дошла на работата си със собствения й автомобил. Виждам колко добре е написан спешния фиш, с красив почерк, нямаше дъх на алкохол. Как решиха да я обвинят?”, пита директорката на Спешния център д-р Галина Лещарска. 

Тя каза, че ще разгледа отново всички обстоятелства, преди да реши дали да уволни лекарката. „Ще разговаряме какви медикаменти приема", каза д-р Лещарска. 

Екипът, присъствал на мястото на катастрофата, обаче смята, че близките на детето са били агресивни.

За катастрофата предстои да се произнесат експертите от полиция и прокуратура по образуваното вече досъдебно производство.

Повече гледайте във видеото. 
NOVA