След катастрофата във Врачанско, при която загина 3-годишно момченце - има редица неспазени правила. Това коментира проф. д-р Спас Спасков, бивш директор на болница “Пирогов”, в “Интервюто в Новините на NOVA”.

Лекарка от Спешна помощ при катастрофата край Враца е употребила алкохол

“Това, което е доказано до момента е самата катастрофа, как е станала, тежестта на катастрофата, неспазването на редица правила, за да се стигне до този смъртен изход при детето”, каза д-р Спасков. “Едно от изискванията на закона е децата да се возят с детско столче и колан. Това не е било спазено и това е причината да се стигне до неблагоприятен изход”, допълни още той.

Роднините на детето твърдят, че лекарка, оказала помощ, е употребила алкохол. На нея и беше направен тест с дрегер, който потвърди думите на родителите.

“Изискванията на закона са след тест на дрегер да се направи кръвна проба, която да даде точен резултат”, каза д-р Спасков. Лекарката обаче отказва. В писменото обяснение, което тя вече е дала на ръководството, медикът твърди, че не е употребявала алкохол и дори не е подписвала протокол за теста.

“Задължително не можем да тестваме хората, трябва да получим тяхното съгласие”, посочи още проф. Спасков. 

Лекарят коментира и оказването на първа помощ при инциденти.

Малко дете е загинало в тежка катастрофа край Враца

“Задължението на лекаря е да оказва помощ на пострадалия, когато той е изваден от критичното място”, обясни той и допълни, че първата помощ на мястото на инцидента е задължение на пожарната и полицията, не на лекарите.
NOVA