/ netinfo
С решение от днес Административен съд-Враца потвърди решението на ОИК-Бяла Слатина, с което Страхил Стоянов е избран за кмет на село Галиче. Кандидатът, издигнат от партия  ГЕРБ, спечели изборите на втори тур. От БСП поискаха касиране на изборите заради различни нарушения. 

Съдът във Враца подробно е обсъдил заведените в жалбата и поддържани в съдебно заседание доводи за незаконосъобразност на оспореното решение и е изложил мотиви за тяхната неоснователност.

БСП със сигнали до прокуратурата за нарушения при изборите в Беден и Галиче

От анализа на събраните в хода на процеса доказателства не може да се направи извод за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, опорочаващи крайния резултат.

Протоколите от четирите СИК са подписани от всички членове без особени мнения и възражения и данните от тях са нанесени в протокола на ОИК, като същият отново е подписан от всички членове на комисията без особени мнения и възражения. Отразените данни в него съвпадат с тези от протоколите на СИК, мотивират решението си от съда.

Спорът между ГЕРБ и БСП за изборите в Галиче се пренесе в парламента

Като официални удостоверителни документи тези протоколи не са оспорени от жалбоподателя, с оглед на което съдът е длъжен да зачете тяхната материална доказателствена сила и да приеме, че удостовереното в тях фактическо положение относно отчетените резултати, липсата на възражение и особено мнение и обстановката в изборния ден, отговаря на действителното такова.

В хода на съдебното производство не са установени такива нарушения на Изборния кодекс, които биха довели до съществена промяна в крайния резултат, обосноваваща касиране на избора.

БСП ще иска касиране на изборите в селата Галиче и Беден

При проверка на оспореното решение на всички законови основания, съдът е достигнал до извода, че същото е прието от компетентен орган, в съответствие с материалния закон и неговата цел, поради което се явява законосъобразно и го е потвърдил, а жалбата като неоснователна е отхвърлена.

Решението подлежи на касационно обжалване чрез Административен съд-Враца пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.