БСП
БСП / БГНЕС
БСП не признава резултати от частичните избори за кмет в село Галиче, община Бяла Слатина, и девинското село Беден и ще подаде искове за тяхното касиране. Това обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията.

Той посочи, че ще пуснат сигнали и ще искат проверки от прокуратурата срещу няколко души, сред които бившият кмет на Галиче Ценко Чоков за упражняване на натиск от затвора и срещу Стефан Терзийски - общинският председател на ГЕРБ и собственик на местната кабелна телевизия, който според левицата бил регистрирал служителите си в Галиче предварително, за да повлияе нерегламентирано на резултата.

Галиче избра кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов

От БСП твърдят ще пуснат сигнали и срещу общинския председател на ДПС Касъм Касъмов за неправомерни деяния, срещу кмета на Девин за това, че се е месил нерегламентирано в изборния процес, както и срещу директора на завод Георги Георгиев, който е упражнил влияние върху своите служители според социалистите.

Те се заканиха да изпратят преведените сигнали и до ЕК, ОССЕ, Съвета на Европа, Трансперънси интернешънъл и Центъра за изследване на демокрацията.

"Това не бяха никакви избори, това беше нагла демонстрация и завръщане на ретро-мутренската държава", коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

На пресконференцията присъстваха и двамата кандидати на БСП за кметове на Галиче и Беден - Веселин Тушинов и Николай Димов, които разказаха за нарушенията на изборния процес в двете села.

ГЕРБ спечелиха частичните избори в с. Беден, БСП оспорва изборите

БСП
БГНЕС

"При целия този натиск БСП губи с по 8-9-12 гласа", коментира той. Добрев отбеляза, че в Беден БСП губи с разлика от девет гласа при десет невалидни бюлетини. Той поиска да се провери и дали Ценко Чоков е звънял от затвора на хора от Галиче и е управлявал изборния процес в селото.

Това, по което си прилича село Галиче с държави като Сомалия, е, че там се посочва кой ще управлява, коментира кандидатът за кмет на селото Веселин Тушинов.

Кандидатът за кмет на село Беден Николай Димов посочи, че кметът на Девин цял ден е бил в селото и извозвал избиратели със своя джип, а директорът на цеха в селото оказвал натиск върху избирателите, че, ако не гласуват за ГЕРБ, цехът ще затвори.

Според Крум Зарков това не е просто битка между БСП е ГЕРБ, а "битка за постиженията на демокрацията в страната ни." "Може би не го виждаме от София, но цялата страна е изпъстрена с места като Галиче, където хората просто се страхуват - за хляба си, за всекидневното си оцеляване", добави той.
БТА