/ БГНЕС
Кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев е новият кмет на девинското село Беден, след като той получи 121 действителни гласа от втория тур на частичните местни избори. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия в Девин, с което Настанлиев е обявен за кмет на населеното място. Опонентът му Николай Димов от БСП е получил 112 гласа.

Втори тур на кметски избори се провежда в село Беден  
 
На изборите вчера са гласували общо 245 души или избирателната активност е била около 70%, като 10 бюлетини са били зачетени като недействителни, а две са пуснати, без да са посочени нито един от кандидатите. Изборният ден е протекъл без жалби за нарушения, но протоколът на Секционната избирателна комисия е подписан с „Особено мнение“ от секретаря на СИК Росица Митева и член на СИК Виолета Манчева. От Областното ръководство на Българската социалистическа партия в Смолян обявиха тази сутрин, че ще оспорват изборите в село Беден.
 
„Ще оспорват изборите, заради цялостната кампания“, коментира председателят на Областният съвет на БСП в Смолян Рабие Кьосева. Според нея БСП днес ще дадат пресконференция в София, където в детайли ще обявят намеренията и мотивите си.

Родопско село остана без кмет, замина на гурбет
 
До частичните кметски избори се стигна, след като избраният управник на редовните избори на село Беден Захари Стоилов замина на гурбет във Франция.

Вчера имаше извънредни избори и във врачанското село Галиче. Жителите на населеното място избраха за кмет кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. Ценко Чоков управляваше Галиче близо 20 години. До избори се стигна след като той беше осъден.

Галиче избра кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов