Кметът с наградата.
Кметът с наградата. / Община Видин
Епиграфският център – археологически музей във Видин спечели първото място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове“ в Националния конкурс "Сграда на годината 2017".

Отличието бе връчено на кмета Огнян Ценков снощи в София, по време на официалната церемония на 16-то издание на конкурса. Сред присъстващите бяха Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Венета Кръстева, управляващ партньор на „ГРАДЪТ Медиа груп“, организатор на събитието, над 500 професионалисти от строително-инвестиционния бранш, представители на държавната и местна власт, водещи инвеститори, строителни компании, архитекти, инженери, консултанти.

Победителите в конкурса са определени от 32-членно жури с председател Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

С решение на журито през тази година всички участващи в конкурса сгради - паметници на културата получават специално отличие поради своето значение за възраждане на духовната култура на нацията.

Кметът на Видин Огнян Ценков коментира пред медиите, че това е второто престижно отличие тази седмица, след спечеленото първо място за крепостта „Баба Вида“ в Годишните награди в туризма за 2017 г., категория „Изборът на българите“.

„Няма по-голямо удовлетворение от това да преодолееш цялата сложност на определена ситуация, каквато беше тази с Епиграфския център във връзка с едногодишните обжалвания, да спечелиш такъв спор във Върховен административен съд и накрая – във форсмажорни условия, с екшън план, да успееш да реализираш проект.

Това беше проект на Общината по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на норвежкото правителство на стойност над 900 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ. Искам да благодаря на общинската администрация и на всички, които работиха съвместно с Общината – на строителите, в лицето на г-жа Гена Кадийска, на арх. Милена Каменова, на музейните специалисти.

И специално искам да благодаря на министъра на културата Боил Банов, който и преди като заместник-министър, и сега е програмен оператор на тази програма. Неговата помощ, напътствията и указанията, които лично ни даде, бяха много ценни, за да реализираме заедно този проект и той да постигне такъв голям успех“, каза Ценков.

Той заявисъщо, че видинчани се гордеят с нашия Епиграфски център на закрито, който е единственият по рода си в България. И допълни, че археологическият музей се намира в една част от Крайдунавския парк, която е сред най-посещаваните от туристи.

Кметът сподели, че намеренията на общинското ръководство са да бъде реставрирана още една сграда в непосредствена близост, използвана някога като барутен склад, със собствени средства, да се облагороди района, да се възстанови Синагогата и по този начин тази част да се превърне в един значим архитектурен ансамбъл.

„Искам да поздравя всички наши съграждани още веднъж за големия успех. Виждам, че посоката, в която вървим, е вярна. Тази награда показва още веднъж усилията, които Община Видин полага, заедно с реалния сектор и с гражданското общество да превърнем Видин в един притегателен културен център, в прекрасна възможност да популяризираме неговото богатото културно-историческо наследство“, заяви видинският кмет.