Ученици и пенсионери учат български език на летен семинар
Ученици и пенсионери учат български език на летен семинар / dariknews.bg
Ученици и пенсионери учат български език на летен семинар
31605
Ученици и пенсионери учат български език на летен семинар
  • Ученици и пенсионери учат български език на летен семинар

120 души са заявили участие в Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе от 2 до 22 август във Великотърновския университет. Форумът по българистика се организира за 33-ти пореден път със съдействието на община Велико Търново и Министерството на образованието, науката и младежта.

За летния семинар се записват чуждестранни студенти, ученици, преподаватели, научни работници и хора с различни професии, които имат желание да изучават български език. Тази година форумът събира представители от 36 държави, съобщи директорът на семинара доц. Христо Бонджолов.

Най-малките участници са двама ученици на 15 години от смесени бракове - Александра Шаламанова от Франция и Джордж Ласиси от Холандия. На 64 години са най-възрастните участници, които искат да научат български. Това са Хайнрих Георг Кьохел - лекар от Германия и индийският професор Сатиндар Кумар Видж. По линия на двустранното сътрудничество на ВТУ с чуждестранни вузове ще пристигнат две големи групи студенти и преподаватели - 9 души от Египет и 13 от Русия.

Сред участниците преобладават студенти, преподаватели, ученици, научни и социални работници, но има и лекари, консултанти, дори пенсионери, каза директорът на семинара.

Първият участник е пристигнал вчера. Англичанинът Уолтър Елиът, който е пенсионер, пътувал два дни с автобус от Лондон до Велико Търново.

Има и трима британски заселници от региона, които ще се включат в занятията по български език, уточни доц. Бонджолов. За трета поредна година ще вземе участие жена от ирански произход, която е директорка на училище във Франция.

Въпреки кризата и намаленото с 20% финансиране, ще бъдат запазени семинарните занятия и културната програма, която предвижда изучаване на български народни песни и танци, вечер на българската кухня и няколко екскурзии в региона и до морето, посочи доц. Христо Бонджолов.

Чуйте повече в звуковия файл.